Kataluniako Osasun Publikoko Agentziak (ASPCAT) gida berri bat argitaratu du “Petits canvis per menjar millor”, Kataluniako herritarren elikadura hobetzeko aholku orokorrak ematen ditu. Gida hori Garapen Iraunkorreko Helburuen barruan dago: elikagaiak modu arduratsu, iraunkor eta etikoan ekoitzi eta kontsumitzeko sustapena bultzatzen dute, bai inguruarekin eta bai planetako gainerako bizidun guztiekin.

Gidan, mezuak hiru talde soiletan banatzen dira:

  • GEHIAGO (sustatzeko): Elikagai-profil osasungarriagoa duten elikagaiak (frutak eta barazkiak, lekaleak eta fruitu lehorrak) eta osasun-adierazleak hobetzearekin lotutako bizimodu bat, hau da, bizimodu aktibo eta sozial bat.
  • Elikagaiak aukera osasuntsuago eta inguruarekin adeitsuagoak direnekin ALDATZEA: Elikagai integralak, oliba olio birjina estra, ura edari nagusitzat, eta garaian-garaian eta inguruan ekoitzitako produktuak.
  • GUTXIAGO (murrizteko): Gehiegi kontsumitzen diren elikagaiak, osasun-arazoekin lortzen direnak; gatza eta elikagai gazituak, azukreak eta elikagai eta edari azukretsuak, haragi gorria eta prozesatua eta elikagai ultraprozesatuak.

Gidak, gainera, aholku bakoitzerako, fitxa batzuetan laburbildutako azalpenak jasotzen ditu, ataletan banatuak; bertan, aholkuen arrazoia eta aurrera eramateko aholku praktikoak ematen dira.

Gida hori egiteko, zegoen ebidentzia, azken hamarkadotan jarduera fisikoaren eta elikadura osasungarriaren bidez osasuna sustatzeko plan integralaren barruan lortutako esperientzia (PAAS estrategiak), hainbat nazioarteko profesional eta gidak egindako ekarpenak eta gogoetak aztertzetik abiatu dira, eta, ondoren, Kataluniako inguru sozialera, lehentasunetara, ekoizpenera eta eskuragarritasunera egokitu dute.

Gida eskuragarri dago katalanez. Datozen hiletan gaztelaniazko bertsioa argitaratuko da.