EFSAk literaturaren berrikuspen sistematikoak egin zituen 2021ean, eta 120 azterlan egoki identifikatu zituen, azukreak hartzea gaixotasun metaboliko kronikoen arriskuarekin, haurdunaldiarekin lotutako ondorioekin eta txantxarrarekin lotu zutenak.

Era berean, hainbat elikagai-kategoriatako azukreen kontsumoa kalkulatu zuten, Europako 25 herrialdetan egindako azterketa dietetikoetako kontsumo-datu estandarizatuak erabiliz. Datu horietan 135.000 pertsona sartu ziren.

Arriskuak kuantifikatzea ezinezkoa izan bazen ere, azukreak hartzearen eta osasun-arazoen arteko honako lotura hau berretsi zen, ziurtasun-maila desberdinekin:

Azukreen eta txantxar-arriskuaren arteko lotura ondo ezarrita dago, eta azukreen kontsumo handia transmititu ezin diren hainbat gaixotasun kronikorekin lotzen da, hala nola gehiegizko pisua, obesitatea, sindrome metabolikoa, 2 motako diabetesa, gaixotasun kardiobaskularrak eta gibel koipetsua.

Transmititu ezin diren gaixotasun kronikoek gora egin dute azken hamarkadetan, kalitate txarragoko dieta baten ondorioz, batez ere azukreak, gantz aseak eta gatza dituzten elikagai ultraprozesatu ugarirekin.

Azukre-iturri nagusiak edari azukredunak dira; ondoren, esne-jogurta hartzituak eta esneki-postreak, gozogintzako produktuak, opilak eta galletak, fruta-zukuak eta -nektarrak, txokolateak eta txokolatezko produktuak.

Eguneratze data: