Elikagaien Segurtasunaren eta Nutrizioaren Espainiako Agentziak, NAOS Estrategiaren esparruan,  “Lan‑eremuan ohitura osasungarriak sustatzeko esku-hartzea” (IPHASAL programa) programaren ebaluazioaren emaitzak argitaratu ditu.

 

IPHASAL programak jardunbide egokien eredu estandarizatu bat du oinarri; horren abiapuntua osasun komunitarioko esku-hartze bat da, Espainiako herritar helduen artean gauzatua, bihotzerako osasungarriak diren zenbait ohitura sustatzeko: Fifty-Fifty programa. Programa horren helburua zen herritar helduei beharrezko gaitasunak ematea osasun-ohiturak modu integral batean hobetzeko (elikadura eta jarduera fisikoa) eta arrisku-faktore kardiobaskularrak auto-kontrolatzeko (gehiegizko pisua, tentsio arteriala eta tabakismoa), prestakuntzaren bitartez.

 

IPHASAL programa 2017ko urritik 2019ko otsailera gauzatu zen. Hasiera batean, parte hartu zuten langileei zenbait informazio-tailer eskaini zitzaizkien laneko ordutegian. Tailer horiek profesionalek eskaini zituzten eta honako gai hauek landu ziren bertan:

 

  • aldatzeko motibazioa,
  • estresaren kudeaketa,
  • erretzeari uztea,
  • elikadura osasungarria,
  • jarduera fisikoa,
  • tentsio arteriala.

 

Gerora, langileek taldekako saioetan parte hartu zuten, hilean behin. Bertan, parte-hartzaileek beren esperientziak azaltzen zituzten.

 

Argitalpen honetan jaso diren IPHASAL programaren ebaluazioaren emaitzek adierazten dute esku-hartzeak hobetu egin zituela langileen ohiturak, osasun kardiobaskularrari zegokionez.

 

IPHASAL programak erakutsi du eraginkorra dela lan-eremuan; izan ere, tresna horrek ahalbidetu egiten du lan ingurune osasungarriak eraikitzea.

 

 

IPHASAL programa: lan-eremuan ohitura osasungarriak sustatzeko esku-hartzea