Hauek dira gatza murrizteko estrategia nagusiak:

  • Politika publikoak, zerga-politikak eta araudiak barne, elikagai-operadoreek elikagai osasungarriagoak ekoizten dituztela bermatzeko, edo produktu osasungarriago horien irisgarritasuna eta eskuragarritasuna bermatzeko.
  • Sektore pribatuarekin batera lan egitea, produktu hiposodikoen irisgarritasuna eta eskuragarritasuna hobetzeko.
  • Kontsumitzaileak sentsibilizatzea, herritarren ekintza- eta erabaki-gaitasuna areagotzea eta, horretarako, gatzaren kontsumoa murrizteko beharra ezagutzera emateko marketin soziala eta mobilizazioa sustatzea.
  • Gatza murrizteko ingurune aproposa sortzea. Horretarako, tokiko politikaren esparruan esku-hartzeak planifikatzea eta eskola, lantoki, komunitate edo hirietan “elikadura osasungarrirako” ohiturak sustatzea.
  • Herritarrek kontsumitzen duten gatz-kantitatea zaintzea, elikadurako gatz-iturriak eta kontsumitzaileek gatzari buruz duten ezagutza, jarrera eta jokamoldeak zaintzea, politika publikoak bideratze aldera.

Etxean horrela murritz daiteke gatzaren kontsumoa:

  • Gatz gutxi edo gatzik ez botatzea elikagaiak prestatzen ditugun bitartean.
  • Gatzontzia mahaian ez uztea.
  • Aperitibo gazien kontsumoa murriztea.
  • Etiketak irakurtzea eta gatz gutxien duten produktuak aukeratzea.

Tokiko mailan gatzaren kontsumoa murrizteko beste neurri praktiko batzuk:

  • Gatz gutxiago erabiltzeko joera sartzea elikagaien manipulatzaileen prestakuntza-programetan.
  • Gatzontziak eta soja-saltsak jatetxeetako mahaietatik kentzea.
  • Etiketak jartzea produktu edo apaletan, argi adierazita produktu batzuek sodio-eduki handia dutela.
  • Dieta-aholkularitza espezifikoa ahalbidetzea osasun-etxeetara doazen pertsonentzat.
  • Pertsonek elikagai oso gazien kontsumoa eta janaria prestatzean erabiltzen duten gatz-kantitatea murritz dezaten sustatzea.
  • Haurrak heztea eta dieta hiposodikoa goiz hartzen dutela bermatzeko ingurunea sortzea.

Elikagai-industriak har ditzakeen neurri batzuk:

  • Produktuen gatz-edukia modu progresiboan murriztea, kontsumitzaileak zaporera egokitu daitezen eta ordezko produkturik bilatu ez dezaten.
  • Gatz gutxiago duten elikagaiak kontsumitzearen abantailak hedatzea. Horretarako kontsumitzaileak sentsibilizatzeko jarduerak egitea salmenta-puntuetan.
  • Jatetxeetan eta etxean bertan jateko janaria egiten duten saltokietan gatza murriztea.
  • Gatz-edukia adieraztea elikagai eta janarien etiketetan.

Eguneratze data: