NOLA MURRIZTU GATZAREN KONTSUMOA
Hauek dira gatza murrizteko estrategia nagusiak:
- Politika publikoak, zerga-politikak eta araudiak barne, elikagai-operadoreek elikagai osasungarriagoak ekoizten dituztela bermatzeko, edo produktu osasungarriago horien irisgarritasuna eta eskuragarritasuna bermatzeko.
- Sektore pribatuarekin batera lan egitea, produktu hiposodikoen irisgarritasuna eta eskuragarritasuna hobetzeko.
- Kontsumitzaileak sentsibilizatzea, herritarren ekintza- eta erabaki-gaitasuna areagotzea eta, horretarako, gatzaren kontsumoa murrizteko beharra ezagutzera emateko marketin soziala eta mobilizazioa sustatzea.
- Gatza murrizteko ingurune aproposa sortzea. Horretarako, tokiko politikaren esparruan esku-hartzeak planifikatzea eta eskola, lantoki, komunitate edo hirietan “elikadura osasungarrirako” ohiturak sustatzea.
- Herritarrek kontsumitzen duten gatz-kantitatea zaintzea, elikadurako gatz-iturriak eta kontsumitzaileek gatzari buruz duten ezagutza, jarrera eta jokamoldeak zaintzea, politika publikoak bideratze aldera.
Etxean horrela murritz daiteke gatzaren kontsumoa:
- Gatz gutxi edo gatzik ez botatzea elikagaiak prestatzen ditugun bitartean.
- Gatzontzia mahaian ez uztea.
- Aperitibo gazien kontsumoa murriztea.
- Etiketak irakurtzea eta gatz gutxien duten produktuak aukeratzea.
Tokiko mailan gatzaren kontsumoa murrizteko beste neurri praktiko batzuk:
- Gatz gutxiago erabiltzeko joera sartzea elikagaien manipulatzaileen prestakuntza-programetan.
- Gatzontziak eta soja-saltsak jatetxeetako mahaietatik kentzea.
- Etiketak jartzea produktu edo apaletan, argi adierazita produktu batzuek sodio-eduki handia dutela.
- Dieta-aholkularitza espezifikoa ahalbidetzea osasun-etxeetara doazen pertsonentzat.
- Pertsonek elikagai oso gazien kontsumoa eta janaria prestatzean erabiltzen duten gatz-kantitatea murritz dezaten sustatzea.
- Haurrak heztea eta dieta hiposodikoa goiz hartzen dutela bermatzeko ingurunea sortzea.
Elikagai-industriak har ditzakeen neurri batzuk:
- Produktuen gatz-edukia modu progresiboan murriztea, kontsumitzaileak zaporera egokitu daitezen eta ordezko produkturik bilatu ez dezaten.
- Gatz gutxiago duten elikagaiak kontsumitzearen abantailak hedatzea. Horretarako kontsumitzaileak sentsibilizatzeko jarduerak egitea salmenta-puntuetan.
- Jatetxeetan eta etxean bertan jateko janaria egiten duten saltokietan gatza murriztea.
- Gatz-edukia adieraztea elikagai eta janarien etiketetan.
Eguneratze data: